Kraftur – det rette valg for vores islændere
Islænderen er en meget nøjsom race og det betyder en del for den måde, vi fodrer på. Det er på mange måder mere omstændigt at fodre heste, hvor alt skal måles og vejes, for at de ikke bliver for tykke og samtidig skal de have det nødvendige for at kunne præstere i træningen. En lidt svær kombination!
Derfor er det essentielt at det er de rigtige vitaminer og mineraler, samt den “rigtige” form for energi de får gennem foderet. Generelt er jeg heller ikke meget for at fylde krybben med alt muligt, men fodrer hellere med blandinger som er lav i dosering og samtidig rig på vitaminer og mineraler og god energi.
Det primære foder skal være i grovfoderet, hvis vi skal have sunde heste, som har brug for så meget tyggetid som muligt, når man konstant er på diæt. Så nytter det ikke, at alle foderenhederne ligger i krybben og er spist i løbet af fem minutter. Så her bliver der virkelig sat høje krav til, hvad der er i foderet. Et andet væsentligt element jeg stiller høje krav til i foderet er, at mængden af sukker og stivelse skal være lav. Begge disse elementer er vigtige, når vi har nøjsomme heste, der er disponeret for overvægt, som kan få virkelig alvorlige konsekvenser. Jeg synes dog, at vi som udgangspunkt har ret fint styr på vores hestes huld og derfor minimeret den risiko markant.
Mit fokus på indholdet af sukker og stivelse stammer primært fra dengang vi købte vores avlshingst Fjarki. Han var på det tidspunkt allerede en ældre hest, som var importeret fra Island mange år tidligere. Med importerede heste synes jeg bare altid, at man skal være særligt opmærksom med foderet i forhold til at minimere risikoen for at de udvikler dårlig pels. Han har utrolig meget man og på det tidspunkt var den fyldt med skæl, der naturligvis kløede. Så allerede fra start blev jeg opmærksom på hans hud. Dette var om vinteren og derfor med sikkerhed ikke sommereksem relateret, men ikke desto mindre noget der skulle tages hånd om. Jeg var engang blevet fortalt at man skal forsøge at undgå sukker og stivelse når hesten er disponibel for problemer i pelsen. Om der er evidens for det, skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg tænkte at det i hvert fald var en god ide at minimere indholdet af det i forhold til Fjarki.
Derfor begyndte jeg at søge og faldt i den forbindelse over Kraftur, som oveni at have et meget lavt indhold af sukker og stivelse, også var tilsat en masse urter og mineraler, som var særligt tiltænkt den islandske hest. Derudover tilfører Kraftur også protein og masser af sunde Omega-3 fedtsyrer, som både har fokus på energi, muskulatur og hud.
For at sikre en god huld, samt bibeholdelse af muskulatur, da han også er en ældre hest, begyndte jeg også at give ham LinOcrunch sammen med Kraftur. Og jeg må sige at det virkede over al forventning! Hans skæl forsvandt stort set og det som var tilbage, kunne jeg holde nede med lidt vask – noget som tidligere havde været umuligt! Det har virkelig gjort en forskel for ham. Hans pels skinner, han er utrolig glad, sund at se på og præsterer stadig på højt niveau til trods for hans 18 år i år. En virkelig sej hest som ved hjælp af det rigtige foder, stadig virker som og ligner en hest i sin bedste alder.
Da jeg kunne se hvor god en effekt det havde på ham begyndte jeg selvfølgelig også at fodre alle mine andre heste med det og jeg må sige at de fungerer fantastisk på det. Jeg er meget glad og tilfreds og kan med sikkerhed sige at Kraftur er det helt rigtige valg for mig og mine heste.
De bedste hilser fra Rikke Svalebæk // Svalebæk Isheste // Amequambassadør