Magnesium, forår og friske heste… Ændrer din hest sig i foråret?

18. apr 2024

Foråret betyder græsset begynder at gro, nogle heste bliver forårsfriske, mens andre virker mere trætte. Men findes der en forklaring på alt dette?

Solen begynder at titte frem, det bliver varmere og græsset begynder at gro. Det nye forårs friske græs har et højt indhold af kalium. Kalium begrænser optaget af magnesium, som hesten i forvejen har begrænset evne til at lagre. Derfor vil vi tit opleve, at hesten som begynder at få græs i foråret kommer i underskud af magnesium.

Hvorfor er magnesium vigtigt for hesten?

Ofte ses magnesium underskud gennem stress, nervøsitet, træthed, dårlige knogle- og muskeludvikling, samt ømme og stramme muskler. Hvorimod overdosering ofte viser sig som diarré.

Magnesium har flere vigtige opgaver i hesten. Når vi oplever, at vores hestene bliver mere trætte, kan det ofte hænge sammen med at magnesium er vigtigt i hestens muskelsammentrækning. Men det er ikke kun i forbindelse med hestens muskler, at magnesium har en vigtig betydning. Magnesium indgår i over 300 forskellige reaktioner i hestens væv, mens det også beskytter mod inflammation og skader fra frie radikaler, hestens nervefunktion samt knogler og tænder.

De heste som bliver mere trætte her i foråret, er ofte fordi deres muskler er ømme og stramme som reaktion på magnesium mangel.

Hvad så med de heste som bliver friske? Her er det nervesystemet vi skal kigge ind i. Magnesium har også en virkning på hestens nervefunktioner, og dette er grunden til, at vi ser heste som er i magnesiumunderskud ofte bliver forårsfriske eller nervøse.

Salt fremmer optaget af magnesium

Hvis du tildeler din hest magnesium i foråret, kan det være en fordel, at sikre at den har adgang til salt fx igennem en sliksten eller at du giver fodersalt i foderet.  Salt fremmer nemlig optaget af magnesium, så hesten bedre kan udnytte den magnesium som du tildeler i foderet.

Skal vi tildele magnesium i foråret?

Har du en hest som ofte bliver forårsfrisk eller modsat bliver træt når foråret kommer, kan det være en god ide at tildele et tilskud af magnesium, hvis din hest indtager mere græs i foråret end i løbet af vinteren. – Det gælder både det græs der spirer på folden, samt hvis du begynder at indgræsse.

Vi anbefaler at tildele magnesium tilskud ved mistanke om mangel til følgende heste:

  • Heste på forårsgræs
  • Heste med følsomt stofskifte og fedtdepoter
  • Heste i hård træning
  • Heste med spændinger/krampe
  • Nervøse eller stressede heste
  • Heste som sveder meget
Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cecilie Kit Christensen
Cecilie Kit Christensen er Jordbrugsteknolog med speciale i heste og ansat som foderkonsulent hos Hornsyld Købmandsgaard. Cecilie har selv to heste, og en kærlighed for militarysporten. Udover hestene har Cecilie også en hund og en kanin. Cecilie er særligt aktiv i den faglige del af faget som foderkonsulent, hvor hun dagligt udarbejder foderplaner til kunder, følger den seneste forskning og løbende holder sig opdateret på hvordan de bedste resultater opnås, via korrekt fodring.
Relaterede blogindlæg
Tilskud
Magnesiumtilskud til heste Ditte Katrine Oksen| 18. april 2024
Der findes mange forskellige magnesiumtilskud til heste på det danske marked. Mange…
Læs mere
Fagligt
Magnesiumtilskud – hvorfor og hvornår? Ditte Katrine Oksen| 18. april 2024
Lad os først se på hvorfor magnesium er vigtigt for hesten, og…
Læs mere
Fagligt
6 tips til fodring af dressurhesten Cecilie Kit Christensen| 18. april 2024
Fodring af dressurhesten kræver at vi har fokus på hesten som atlet,…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.