
Mat hest i sommervarmen
Det er ekstra hårdt at være hest i denne tid. Solen skinner fra en skyfri himmel, og hvor jeg bor er det begrænset hvor meget vejrguderne har gidet at vande min ridebane og folde den seneste tid.
De varmeste dage tilbringer mine heste det meste af tiden i deres kølige løsdrift, hvor de søger i læ for solen, og opnår fred fra insekterne.
Vi klager ikke
Sol og sommer må vi jo endelig ikke klage over, men der er nogle forholdsregler man kan gøre sig, for at sikre at hesten også har det behageligt, selvom det er meget varmt.
Da græsset ikke har fået meget vand, fodrer jeg stadig en del på mine heste, selvom de går på døgnfold. Jeg kan også mærke at jeg er nødt til at køre ekstra store mænger vand ud på foldene i denne tid. Jeg har to heste gående på hver fold, og de har baljer som tilsammen kan rumme 180 liter per fold. Dette betyder at jeg næsten dagligt skal fylde op, supplere eller skifte vandet. Jeg kunne også have valgt nogle større vandkar på foldene, men, så syntes jeg at baljerne bliver for ulækre, vandet for varmt, og der vil gå længere tid mellem at de får friskt vand fyldt op. Med mindre baljer er det lettere med jævne mellemrum at børste dem fri for skidt og alger.
Tørre hove
Det er vigtigt at huske at hesten skal være dækket ind med vitaminer og mineraler, også selvom den går på sommergræs. Samtidigt er det også essentielt at hesten får beskåret sine hove med regelmæssige intervaller. Om sommeren tilbringer de fleste heste flere timer på fold end de gør om vinteren. De bevæger sig derfor meget mere, og mange heste rides og trænes også mere i sommerhalvåret. Dette øger blodtilførslen til hovens lameller, og hovene vokser derfor hurtiger om sommeren end de gør om vinteren.
Væske før og efter træning
Når det er så varmt kan mange heste godt blive lidt matte under ridning. Det er jo egentligt meget forståeligt. Det er de færreste der har lyst til at motionere i middagsheden i disse temperaturer. Jeg rider derfor hovedsageligt om aftenen eller om morgenen. For at sikre mig at min hest er tilpas når den skal arbejde, tager jeg den gerne ind en time inden ridning. Her kommer den ind i skygge, hvor den får en lille portion mash med masser af vand. I min optik er mash og væske mindst ligeså vigtigt FØR hesten skal arbejde, som det er efter et hårdt ridt. Jeg bruger gerne MetaMash inden arbejde, og efter hårde træninger eller stævner benytter jeg Afterwork Mash som er mere energirig, for at fylde depoterne op igen.
Trailerkørsel i varmen
Min konkurrencehest kører en del i trailer hver uge, hvilket kan være en varm oplevelse. Inden vi kører til stævne eller træning får han gerne en portion tyndt opblandet MetaFiber, så jeg er sikker på at han har godt med væske i kroppen. Det kan lyde som om at mine heste får mad hele tiden, og ja, det gør de sådan set også, men det er MEGET små portioner, hvoraf det meste består af vand.
I traileren har jeg også altid en transportkrybbe med lidt vand i. ikke meget, så det skvulper rundt i traileren, men lidt, så hesten har muligheden for at drikke hvis lysten skulle melde sig. Hvis jeg har hø med i traileren i stedet for wrap, vander jeg det godt og lader det dryppe af inden jeg hænger det op i traileren. På denne måde støver høet ikke, og det får suget noget væske som hesten indtager sammen med høet.
Jeg har altid en til to vanddunke med hjemmefra når jeg kører til stævne eller træning. Nogle gange kan hesten ikke lide vandet på stævnepladsen, og så er det vigtigt at den kan få noget den er vandt til. Dette er selvfølgeligt ikke muligt, hvis man er afsted i mange dage, men når det kan lade sig gøre, er det at foretrække. Så bruger jeg gerne vandet hjemmefra til at opblande med foderprodukter, og så vandet fra stævnepladsen til at køle hesten med.
Alt dette gør jeg for at mine heste skal have det så behageligt som muligt, og at min konkurrence hest er tilpas med at arbjede, selvom det er tørt og varmt i vejret.




