Naturlige antioxidanter i LinOcrunch

08. nov 2018

Vi kender antioxidanterne som en vigtig bestanddel af vores kost og de findes i både blåbær, bønner, grøntsager mm. Men hvad kan antioxidanter? Og hvorfor gavner de i produkter som er høje på olie?

 

Antioxidanter som konservering

Antioxidanter er et naturligt konserveringsmiddel. Især tocopherol (en bestanddel af E-vitamin) er effektiv. Men også ekstrakter fra kastanie og grape virker som naturlig konservering. Antioxidanter modvirker den oxidation (nedbrydning) der sker, når planteolier og andre naturlige ingredienser udsættes for ilt. Dermed kan de virke konserverende på et produkt der er høj på olie.

 

Naturlige antioxidanter beskytter omega-3 fedtsyrer

LinOcrunch er et crunchy omega-3 tilskud baseret på ekstruderede hørfrø og lucerne. LinOcrunch har et meget højt omega-3 indhold, og dermed også et ret højt fedtindhold. Produkter som disse vil harskne, hvis ikke de konserveres. Hvis olien harskner nedsætter det produktets kvalitet og holdbarhed, samt lugt og smag.

Umættede fedtstoffer som f.eks. omega-3 vil gerne reagere med ilt (frie radikaler). Dette kaldes auto-oxidation og opleves i mange sammenhænge, bl.a. i gamle nødder og olie, men også i kroppen. I forhold til fedtstof kaldes denne oxidation for harskning. Graden af oxidation af disse fedtsyrer stiger med graden af umættethed.

 

Oxidation ødelægger omega-3 fedtsyrerne

Gennem oxidationen taber de essentielle fedtsyrer deres funktion som flerumættede fedtsyrer (omega-3 og omega-6) og har ikke længere den samme gavnlige effekt som før. Derudover opstår der frie radikaler. Disse primære og sekundære radikaler er meget reaktive i kroppen. Det vil sige, at de meget gerne vil binde sig til forskellige stoffer eller celler i kroppen og derved ændre deres funktion og virken. Disse forandringer fremmer betændelsestilstande i kroppen og kan derudover, i værste fald, have en toksisk effekt. Her ser man bl.a. at væv eller DNA-baser bliver skadet. Disse skader er permanente. Udover at fedtet (lipiderne) forandres, ser man også en såkaldt co-oxidation af andre stoffer som aminosyrer og vitaminer hvilke derved går tabt.

Antioxidanter er derfor vigtige i produkter der er høje på fedt, da de kan forhindre reaktionen mellem ilt og fedtstoffer, og derved forbedre både kvalitet, lugt og smag.

I LinOcrunch bruger vi kun de naturlige antioxidanter fra vindruekerneekstrakt, kastanjeekstrakt og tocopherol, som findes i vitamin E.

 

Naturlige antioxidanter er bedre end syntetiske

Undersøgelser har vist, at de naturlige antioxidanter har en højere effekt end de syntetiske antioxidanter, og at de ikke er skadelige for kroppen. Udover smagen giver de naturlige antioxidanter foderet en behagelig duft og grapeekstrakt har også en antibakteriel virkning. De naturlige antioxidanter bidrager således positiv til smagen og lugten af foderet og øger foderkvaliteten, samt holdbarheden.

 

 

Kilder:

http://digital.csic.es/bitstream/10261/82301/3/Antioxidant_activity_Amado_2013.pdf

J.M. Lorenzo, R.M. González-Rodríguez, M. Sánchez, I.R. Amado, D. Franco (2013); Antioxidant activity of grapeseed and chestnut exstract in dry-cured sausage “chorizo” during ripening; Department of Chemical Engineering, School of Engineering, University of Santiago de Compostela, 15782, Santiago de Compostela, Spain

G.K. Jayaprakasha, T. Selvi, K.K. Sakariah, (April 2002); Food Research International 36 (2003); Human Resource Development, Central Food Technological Research Institute, Mysore-570 013, India

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Omega-3
Omega-3 fedtsyrer – har din hest brug for et supplement? Dangro Nordic| 08. november 2018
En hest der går på græs hele døgnet, vil som regel indtage…
Læs mere
Omega-3
Er din hest i underskud af Omega-3? Dangro Nordic| 08. november 2018
Du har sikkert hørt at en balance imellem omega-3 (ALA) og omega-6…
Læs mere
Omega-3
Hvilket Omega-3 tilskud skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 08. november 2018
I serien af Amequ produkter er der i langt de fleste produkter…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.