Nyreslag hos heste

07. apr 2022

Muskellidelser hos heste er et emne som der er kommet øget fokus på i de seneste år. Men hvad sker der i hesten som har en muskellidelse og hvad er muskellidelser egentlig?

Der findes forskellige typer muskellidelser – Nyreslag, PSSM og Staldkramper er det, som vi taler mest om.

Muskellidelser kan opstå af flere forskellige grunde – såsom neurologiske årsager, forkert fodring, infektioner og forgiftninger.
Neurologiske muskellidelser som mange kender til er bl.a. hanetrit og staldkramper. Infektioner er ofte stivkrampe – denne kan der vaccineres mod.
Til sidst kan muskellidelser opstå gennem forgiftninger. Dette ses oftest ved Botulisme, som typisk forårsages af døde dyr i hestens grovfoder.

I dette blogindlæg vil jeg komme nærme ind på hvad nyreslag er, hvordan vi kan forebygge mod nyreslag og når uheldet er ude, hvordan vi så skal forholde os til nyreslags heste.

Når vi taler om muskellidelser, kan vi både snakke om sygdomme i musklen og nedbrydning af muskelfibre. For at kende forskel på de to situationer, kendetegnes sygdomme i musklen ved, at de har ordet Myopati i navnet, hvor nedbrydning af muskelfibre vil indeholde ordet Rhabdomyolyse i navnet. Nyreslag går under betegnelsen Sporadisk Bevægelsesbetinget Rhabdomyolyse.

 

Hvad er nyreslag?

For at give en forståelse af hvad nyreslag er, kan det sammenlignes med muskelkramper. Musklerne hos hesten begynder at krampe, når der sker et anfald af nyreslag.

Nyreslag er en lidelse, som berører hestens skeletmuskulatur, primært i hestens bagpart – nærmere kryds- og lårmuskulaturen. Nyreslag opstår ofte hos heste i arbejde, som har haft fri i en eller flere dage, men som stadig bliver fodret med mange kulhydrater og kalorier. Nyreslaget vil typisk opstå 20-30 min inde i træningen, når hesten er ved at være let opvarmet. Nyreslag kan også opstå, hvis hesten bliver bedt om at udføre et arbejde langt over dens nuværende formåen og kondition. En anden form for udløsning af et nyreslag kan være, hvis hesten står og ryster af kulde i en længere periode. Her vil det altså være den belastning som musklerne udsættes for ved rysten, som er årsag til nyreslag. Til sidst vil overtræning også kunne udløse nyreslag – altså hvis hesten bliver trænet meget mere end den er vandt til.

Årsager til nyreslag:

  • For høj fodring med kalorier og kulhydrater på fridage
  • For hårdt arbejde i forhold til hestens kondition og formåen
  • Hvis hesten ryster af kulde i længere tid
  • Overtræning

De direkte mekanismer for hvorfor nyreslag opstår er endnu ikke helt klarlagt. Men vi ved at nyreslag opstår når der sker en ubalance i glykogenlageret i musklerne. De dage hvor hesten ikke arbejder vil glykogenlagrene blive overfyldt med den glukose, som hesten indtager gennem føde. De overfyldte lagre vil betyde, at hesten skal omdanne meget mere glukose til energi end der er behov for. Derfor vil der blive dannet mere mælkesyre, som vil medføre risiko for at hesten udvikler nyreslag.

Du kan læse mere om energi og mælkesyredannelsen i blogindlægget Introduktion til hestens muskulatur.  For meget mælkesyren vil gå ind og nedbryde muskelcellerne i de enkelte muskler. Nedbrydning af muskelcellerne vil være meget smertefuldt for hesten.

 

Symptomer

Symptomerne som ses ved nyreslag, kan i nogle tilfælde godt minde om kolik og forfangenhed.  Hestene vil skrabe, være urolige og se sig bagud. De mest almindelige symptomer er en stiv og hård muskulatur, og hesten vil typisk være øm – især i bagparten, have nedsat præstation og mørk urin. I svære tilfælde vil der opstå lammelser, som hestene i værste tilfælde ikke vil komme sig over.

 

Besøg af dyrlægen

Når symptomerne opstår, skal dyrlægen kontaktes akut. Hvis uheldet er ude og hesten har nyreslag vil den være i store smerter på grund af nedbrydningen af muskelfibrene.

Ud over at følge dyrlægens vejledninger er der flere tiltag, du som hesteejer kan udføre for at hjælpe din hest. De vigtigste er, at hesten får ro i muskulaturen, så musklerne kan komme sig efter nyreslaget. Det vil også være nødvendigt at nedsætte tildelingen af kraftfoder.

Dyrlægen vil typisk tage en blodprøve på hesten, for at se om der er sket muskelskader. Blodprøven skal bruges til at vurdere hestens fremtid. I blodprøven måler dyrlægen to værdier –  ASAT og CK.
ASAT og CK er enzymer som viser hestens ”muskelværdier”. ASAT er forkortelse af ASparginAminoTransferase. CK er en forkortelse af CreatinKinase (udtrykket CPK er det samme som CK).  Nedenfor ses der i tabellen normalværdierne. Normalværdierne kan variere fra race til race.

Hos en nyreslags hest vil CK niveauet stige inde for et par timer og falde igen inden for de næste 2 døgn. ASAT stiger noget langsommere og vil nå sit højeste punkt ca. 24 timer efter nyreslaget er opstået. Denne værdi vil falde langsomt over de næste 7 til 10 dage.

 

Forebyggelse

Der flere tiltag som kan minimere risikoen for at en hest udvikler nyreslag. Vi kan komme langt ved at kontakte fagfolk og få lavet en foderplan. Ved at få lavet en foderplan hos en foderkonsulent, er du sikker på, at din hest er dækket rigtig ind på alle parametre. Hvis hestens fodring ikke er afstemt, kan vi risikere at hesten får for meget eller for lidt af de forskellige næringsstoffer, og dermed kan der opstå en ubalance.

Man bør huske at sætte hestens foderration ned, hvis den holder fri mere end et par dage. Hvis hesten får samme mængde foder, mens den har fri, som under ridning, øger vi risikoen for nyreslag.

Det er vigtigt, at hesten startes stille og roligt op efter den har holdt fri, og generelt i den daglig træning er en tilpasset opvarmning essentiel.

Minimer risikoen for nyreslag ved at:

  • Få udarbejdet en foderplan som passer til din hests behov
  • Sæt foderrationen ned, hvis hesten arbejder mindre eller holder ferie. Vær dog stadig opmærksom på at hesten skal være fuldt dækket ind med vitaminer og mineraler.
  • Start hesten stille op efter flere fridage eller ferie
  • Varm hesten grundigt op inden anstrengende arbejde

 

Når skaden er sket

Har hesten tidligere fået nyreslag, er det vigtigt at være opmærksom på fodringen. Det er generelt vigtigt at holde styr på fodringen af hesten, men når hesten tidligere har haft nyreslag, er der områder som man specifikt skal holde øje med. Det er vigtigt, at hestens får den optimale mængde protein. Heste som har haft nyreslag kan have svært ved at optage den mængde protein, som den har et behov for. Derfor skal man være særligt opmærksom på, at foderplanen indeholder tilstrækkeligt med let optagelige aminosyrer.

Essentielle aminosyre er vigtige, da de er musklernes byggesten(protein). Proteiner er altså det som musklerne bruger til at reparere sig selv med ved nedbrydning af muskelfibre.

E-vitamin og selen går ind og virker som antioxidanter til at fjerne affaldsstoffer i musklerne. Mælkesyren, som er et affaldsstof i musklerne, kan E-vitamin og selen være med til at fjerne igen.

Når hesten sveder, mister den salte, derfor er det også vigtigt at hestene er dækket optimalt ind med elektrolytter. Det er vigtigt, at få fyldt lagerne op igen efter nyreslag for at sikre væskebalancen i hesten.

Fodringen skal være uden for meget stivelse – derfor er det vigtigt, at være opmærksom på hvilke råvarer som foderblandingen indeholder.  Specielt råvarer som havre, byg, hvede og majs, har et højt indhold af stivelse, og bør derfor ikke indgå som en større del af fodringen.

Ud over fodring er det også vigtigt at kigge på hestens træning. Efter hesten har haft nyreslag, er det vigtigt at hesten holdes i ro de første dage, for at sikre sig at musklerne kan komme sig. Det vil især være vigtigt at følge dyrlægens anvisninger.  Har hesten tidligere haft nyreslag, bør man være særligt grundig, når det kommer til opvarmning. En langsom opvarmning hvor musklerne kan følge med, er utrolig vigtig for ikke at få tilbagefald af nyreslag. Til sidst er det også vigtigt, at planlægge hestens træning. Heste som tidligere har haft nyreslag skal regelmæssigt motioneres – uden for mange fridage. Så er det bedre, at den har fri hver anden dag, frem for at den arbejdes 4 dage i træk – for så at holde fri i 3 dage.

Efter nyreslag bør du være opmærksom på følgende:

  • Følg dyrlægens anvisninger
  • Afstem hestens foderplan
  • Mindre sukker og stivelse i fodringen
  • Ro de første dage efter nyreslag
  • Grundig opvarmning
  • Regelmæssige træning og restitution

 

Er du i tvivl om hvorvidt din foderplan passer til din hests behov, er du altid velkommen til at kontakte os via foderplan@dangro.com. Du kan også altid bestille en gratis foderplan HER.

 

Kilder:

Tying-Up in Horses: Causes and Management – The Horse

_1130111120_001.pdf (iceep.org)

Tying up the loose ends of equine rhabdomyolysis – Harris – 1986 – Equine Veterinary Journal – Wiley Online Library

Heste, der “Tie Up” – Barrel Horse News

Feeding Horses with Certain Muscle Disorders (purinamills.com)

Fodring Performance Heste med myopatier – Kentucky Equine Research (ker.com)

“Tying Up” – SUSSEX EQUINE HOSPITAL

AAEP_2020_Feeding-Performance-Horses-with-Myopathies.pdf (ker.com)

Hvad er årsagen til, at det binder sig sammen, og hvordan kan det forhindres? – Hagyard

 

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cecilie Kit Christensen
Cecilie Kit Christensen er Jordbrugsteknolog med speciale i heste og ansat som foderkonsulent hos Hornsyld Købmandsgaard. Cecilie har selv to heste, og en kærlighed for militarysporten. Udover hestene har Cecilie også en hund og en kanin. Cecilie er særligt aktiv i den faglige del af faget som foderkonsulent, hvor hun dagligt udarbejder foderplaner til kunder, følger den seneste forskning og løbende holder sig opdateret på hvordan de bedste resultater opnås, via korrekt fodring.
Relaterede blogindlæg
Fagligt
Introduktion til hestens muskulatur Cecilie Kit Christensen| 07. april 2022
Muskler er ikke et emne, som vi ofte snakker om ved heste.…
Læs mere
Sygdomme
PSSM – Polysaccharide Storage Myopati Cecilie Kit Christensen| 07. april 2022
PSSM er en forkortelse for Polysaccharide Storage Myopati, som er en tilbagevænnende…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.