Skal græsset have gødning eller ej?

01. mar 2021

Når vi tildeler hesten krybbefoder, supplerer vi blot dens vigtigste næringskilde – nemlig græsset eller grovfoderet.

Som hestefoderproducent tilpasser vi derfor vores blandinger efter gennemsnitsværdierne i dansk græs og grovfoder.

Mange tror, at man kan holde græsset lavt på sukker, hvis man undlader at gøde det. Dette er ikke nogen god løsning.

Stresset græs indeholder nemlig ofte mere sukker, end græs som bliver gødet, og får næring til sund vækst. Hvis der ikke er nok næring til plantens vækst, kan det reducere hele plantens indhold af gavnlige vitaminer og mineraler, som hesten har brug for. Når græsset mangler næring, bliver det nemt stresset, hvilket kan give et højere sukkerindhold.

For at optimere sine græsmarker kan man sprede kunstgødning. Dette gøres ofte i marts, maj og juni. Til dette formål har vi Amequ Foldgødning med NPK 20-3-10. Det betyder at indholdet pr. 100 kg gødning svarer til 20 kg N (kvælstof), 3 kg P (fosfor) og 10 kg K (kalium).

Ved at tilføre 200 kg Amequ Foldgødning pr. hektar, tildeles græsset 40 kg kvælstof, 6 kg fosfor og 20 kg kalium.

Med hensyn til mængden af gødning, man skal bruge på sin fold eller mark, afhænger dette af markens stand og brug. Kontakt os gerne for individuel vejledning på foderplan@dangro.com.

 

Hvordan påvirker gødningen græsset?

Når vi gøder græsset, tilfører vi de næringsstoffer, der skal bruges til sund vækst. Der tilføres også sporelementer (eksempelvis svovl og magnesium), som hestene optager, når de spiser græs eller grovfoder.

Det er især kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K), som græsset skal bruge til vækst. Indeholder jorden for lidt af disse næringsstoffer, vil græsset ikke kunne vokse tilstrækkeligt, til at folden står tæt uden bare pletter.

Kvælstoffet i gødningen får græsset til at vokse hurtigere. Dette er især en fordel i foråret, hvor græsset skal i gang med at vokse igen efter vinteren. Generelt bør græsset have en længde på minimum 15 cm, før hestene lukkes på folden.

Fosfor spiller en stor rolle i forhold til røddernes vækst. Et stærkt rodnet sikrer, at græsset bedre kan klare belastningen, når hestene går på folden. Det er også fra rødderne, at græsset skal hente sine næringsstoffer fra jorden – et godt rodnet sikrer altså et større næringsindhold.

Hvis jordbunden er suppleret med tilstrækkelige mængder fosfor, vil ukrudt få dårligere vækstbetingelser, da græsset får bedre overtag.

Magnesium i kunstgødning spiller en vigtig rolle i forhold til græsstråets evne til at danne bladdele. Disse står for størstedelen af næringsindholdet og de let fordøjelige fibre, som hesten har brug for til en optimal fordøjelse.

OBS: En græsfold bør have fred i 2 uger, efter at den har fået kunstgødning, hvorefter heste igen kan græsse på folden. Når græsset er bidt ned til ca. 5 cm længde, bør folden igen have ro og gødning.

Derfor er det en fordel igennem sæsonen, at have flere folde, som hestene kan rotere imellem.

 

Hvad sker der hvis græsset ikke gødes?

Indeholder jorden for lidt kvælstof, fosfor og kalium vil græsset ikke kunne vokse tilstrækkeligt, til at kunne danne et ordentligt dække af jorden, og ukrudt vil dominere folden. Selve kvaliteten af græsset vil blive forringet og udbyttet bliver mindre.

På mange marker, hvor der undlades gødning, ser man ofte et lavere indhold af mineraler, hvilket kan påvirke hestens øvrige foderplan.

 

Hvad med den naturlige gødning?

Når heste afgræsser en mark, gøder de den naturligt med deres afføring.

På marker hvor man samler hestepærer og fjerner dem, skal man derfor være særligt opmærksom på at få tilført kunstgødning, så græsset får de nødvendige næringsstoffer.

Ulempen ved at benytte organisk gødning til sine marker er, at dette har et ret højt indhold af kalium. Er indholdet af kalium for højt, kan det nedsætte græssets evne til at optage magnesium og andre essentielle mineraler.

 

Kalk

Man giver græsset kunstgødning tidlig forår og om sommeren, og derudover er det vigtigt at sprede kalk på markerne i efteråret. Mange jordbundsprøver påviser at jorden er sur (lav pH-værdi) – dette gør det svært for planterne at optage tilstrækkelig næring, og ukrudtsplanter får ofte overtaget fra græsset. Dette kan afhjælpes ved at sprede kalk i efteråret, så jordens pH-værdi øges til foråret.

Kommentarer
  1. Er der ikke også et spørgsmål i om hvor tæt og langt græsset bliver. Har en pint Mark der ikke bliver gødet og græsset vokser med afstand da ukrudt og urter har bedre betingelser her. Marken ved siden af er gødet oog vedlige holdt. Jeg føler mig ikke i tvivl om at mine nøjsomme heste går bedst på den pinte Mark…. Jeg vil slet ikke turde lukke dem på den velholdte Mark hvor der bliver slået hø. Det er vel også et spørgsmål om massen de kan indtage ??

    1. Det har du helt ret i. Det er en enorm balancegang, og lidt et lotteri. For jo længere græsset er, jo hurtigere kan hesten indtage større mængder. Men jo kortere og mere pint det er, jo mere sukker er der ofte i. Det er utroligt svært.

  2. Jeg gentager lige spørgsmålet. Hvor længe skal der gå fra man kalker til hestene må gå på marken igen? Mine heste går på græs hele året. Faktisk mere om vinteren end om sommeren da de bedre tåler græsset om vinteren. Så anbefalingen om at kalke i efteråret når hestene er lukket fra folden er ikke ideel for mig.

    1. Hej Ditte,

      Det der sker når man kalker folden er at pH-værdien ændres, hvilket først normaliseres når græsset igen gror. Så kalkes der nu i efteråret vil pH-værdien først være normal igen til foråret. Dette er årsagen til at man venter med at kalke til hestene er lukke over på en anden fold. Alternativt vil det måske være muligt at hegne mindre stykker af folden fra, således at dette kan få kalk?

  3. Hej
    Hvor lang tid skal der gå fra man har gødet en fold til hestene kan bruge folden igen.
    Og hvor lang tid skal der gå efter man har kalket til folden igen kan bruges?
    Mvh Lea

    1. Hej Lea,
      Bruger du Amequ Foldgødning skal der gå min. 14 dage, hvor græsset får regn et par dage efter gødning, før at hestene igen kan gå på folden.
      Med Amequ Meadow Minerals kan hestene gå og græsse på folden mens det sprøjtes på græsset. Det er helt ufarligt for hestene at indtage.
      Kalk anbefaler vi at græsset får mellem september og november, når hestene er lukket fra folden. Så vil pH værdien være normal igen når hestene lukkes tilbage på folden i foråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Græs
Meadow Minerals – når græsset skal være i top Ditte Katrine Oksen| 01. marts 2021
Mange hestefolde i Danmark har et lavt indhold af mineraler. Men græssets…
Læs mere
Græs
Græs til heste – de vigtigste facts Dangro Nordic| 01. marts 2021
Græs er ikke bare græs, men hvad er “hestevenligt” græs og hvad…
Læs mere
Hestehold
Hestens huld efter sommergræs Ditte Katrine Oksen| 01. marts 2021
Nogle heste er allerede kommet ind fra sommergræs, andre kommer det inden…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.