
Hestens huld efter sommergræs
Nogle heste er allerede kommet ind fra sommergræs, andre kommer det inden længe. Afhængigt af græskvalitet, mængde af græs og størrelsen af sommerfolden, sker det ofte at hestene kommer tilbage i stalden, enten lidt for tykke, eller lidt for tynde.
Nogle heste foræder sig simpelthen på sommerfolden, og ender op med en ordentlig vom, andre heste har gået på en mark hvor græsset ikke har været tilstrækkeligt, og ikke i tide er blevet suppleret med hø/wrap eller kraftfoder.
Det kan som hesteejer være svært at regulere, da man med græsset ikke har helt den samme analyse af hvor meget energi det giver, og det svinger jo hen over sommeren.
Den tykke hest
Får man en overvægtig hest ind fra sommergræs, gælder der samme regler som for alle overvægtige heste. Man må på ingen måde sulte dem ned i vægt. Vægtreguleringen skal ske langsomt. Det er vigtigt at hesten er dækket ind med vitaminer og mineraler, og man kan derfor med fordel vælge et kraftfoder med et højt indhold af disse, men med et lavt energiindhold.
Til den overvægtige hest kan det være en fordel at give den hø frem for wrap, da wrap er mere nærringsholdigt og har et højere sukkerindhold end hø. Selvom hesten er overvægtig har den stadig behov for 1,5-2 kg hø/wrap per 100 kg kropsvægt, for at opretholde en sund fordøjelseskanal. Man kan med fordel vælge hø fra senere slæt, da dette vil have et lavere nærringsindhold, end hø fra tidlige slæt.
Energibehovet hos den overvægtige hest kan mange gange også dækkes af lucerne som har et lavere energiindhold end kornprodukter.
Uanset om den overvægtige hest bliver brugt i sport eller lign., eller om den blot går som hyggehest, er det en fordel at den bliver motioneret for at hjælpe den med at tabe sig. Men, en overvægtig hest kan tit have en dårlig kondition, manglende energi og man skal i træningen tage hensyn til at dens skelet har for mange kilo at bære rundt på. Det er derfor vigtigt at man optræner hesten gradvist og tager hensyn til dens manglende fysik. Hvis man giver hesten fuld skrue med motion med det samme og bare lader den knokle løs, fordi den skal tabe sig, risikerer man at den får overbelatningsskader og mister lysten til at arbejde.
Det er en balancegang at sørge for at den overvægtige hest fodres energifattigt fordi at den skal tabe sig, men samtidigt sørge for at den har energi nok til at arbejde. Derfor er det vigtigt at man ser på de råvarer man tildeler hesten. Fibre fra hø og lucerne vil give hesten en bedre mæthedsfornemmelse end for eksempel kornprodukter.
Ideelle fodermidler til den overvægtige hest:
- Hø
- Timothe og esparsette
- Urter som styrker stofskiftet
- Kraftfoder med højt indhold af letoptagelige vitaminer og mineraler, så hesten vil være dækket ind med disse, selv ved små mængder.
Den tynde hest
Ligesom med den overvægtige hest, er det vigtigt at vægtreguleringen sker gradvist. Man bør ikke forsøge at fodre hesten op i korrekt foderstand på en uge. Ligesom den overvægtige hest skal den tynde også være dækket ind med vitaminer og mineraler, men for at den ikke skal få en overdosis af disse, bør man vælge et foder med mindre koncentration af vitaminer og mineraler i forhold til energiindholdet.
For at hesten skal få den bedst mulige udnyttelse af sit foder, bør man fordele dens foderrationer ud på så mange måltider om dagen som muligt. Dette gælder både kraft og grovfoder. På denne måde vil hesten få små portioner af gangen, som den dermed kan udnytte bedst muligt. Giver man hesten meget store mængder kraftfoder af gangen risikerer man at noget af foderet vil passere ufordøjet gennem hestens fordøjelseskanal. Hesten vil dermed ikke få noget ud af dette foder, og det vil så at sige være spildt og penge lige ud af vinduet.
Det er vigtigt at se på hvilke fodermidler der passer bedst til den enkelte hest. En undervægtig hest som skal tage på, kan med fordel fodres med olieholdige produkter. Dette kan for eksempel være behandlede hørfrø som LinOcrunch. Fedtet i olieprodukter giver en langsomt frigivet energi. Fodrer man en tynd hest med meget korn, vil den risikere at blive meget varm af det, grundet den høje stigning i blodsukkerniveauet. Dette bevirker at hesten kan komme til at bruge meget energi på at være ”frisk” og derfor ikke bruger energien på at tage på.
For at sikre den bedste foderudnyttelse til den undervægtige hest er lucerne også et rigtigt godt foderprodukt. Lucernen iblandet hestens kraftfoder giver en længere tyggetid, større spytproduktion og igen en større udnyttelse af foderet. Derudover giver lucernen hesten gode fibre, som meget lig olien sikrer hesten en langsom frigivelse af energi, og holder dens fordøjelseskanal sund og velfungerende.
En rigtig god kombination er lucerne tilsat LinOcrunch og olie.
Ideelle fodermidler til en undervægtig hest:
- Olie
- LinOcrunch
- MaxiRice
- Lucerne
- Kraftfoder med ”lavt” indhold af vitaminer og mineraler, således at hesten kan tåle højere mængder af foderet uden at blive overdoseret med disse.
- Gerne hø og wrap ad libitum.




