B-vitaminer til heste

08. mar 2022

Alle B-vitaminer er essentielle for hesten, og i teorien bør hesten derfor dagligt tilføres alle B-vitaminer via fodringen. En sund og rask hest kan dog selv danne de nødvendige B-vitaminer via stortarmens mikroorganismer. I stortarmen danner mikroorganismerne B-vitaminer, når de nedbryder (fermenterer) de fibre, som er i hestens foder/grovfoder. For at mikroorganismerne i stortarmen kan producere tilstrækkeligt med B-vitaminer, kræver det dog at hesten har en velfungerende fordøjelse.

En række faktorer kan øge hestens behov for B-vitaminer, så det overstiger den mængde som mikroorganismerne kan producere.

B-vitaminer er vandopløselige, og det er derfor svært for hesten at lagre dem i kroppen. Dette gør det også svært at forgifte/overdosere hesten med B-vitaminer, da de hurtigt udskilles med urinen.

Den bedste naturlige kilde til B-vitaminer (på nær B12-vitamin) er friskt græs. Når græsset høstes til hø eller wrap, vil mængden af B-vitaminer desværre mindskes væsentligt under lagring.

 

Hvad gør de forskellige B-vitaminer

 

B1: Tiamin (B1) har vist sig effektiv som beroligende tilskud. Der produceres store mængder tiamin i hestens stortarm, men stresspåvirkninger kan øge hestens behov markant. Tiamin spiller en vigtig rolle i fordøjelsen, når hesten nedbryder fedt, kulhydrater og proteiner. Ved høj tildeling af foder vil hestens behov for tiamin dermed øges. Når hesten danner molekyler, som bruges til energiudvikling i hestens muskulatur, indgår der også tiamin. En særdeles god kilde til B1-vitamin er ølgær.

B2: Riboflavin (B2) indgår i hestens energiproduktion og understøtter immunforsvaret. Vitaminet er især vigtigt for væksten af hud, pels og hove. Riboflavin findes hovedsageligt i lucerne og kløver og i mindre grad i friskt græs.

B3: Ud over tiamin (B1) og riboflavin (B2) indgår også Niacin (B3) i hestens energi metabolisme. Herudover er niacin også vigtigt for hestens udnyttelse af calcium. Hesten kan selv producerer niacin i sin lever, men den får også en stor del af sit behov dækket via produktionen fra mikroorganismerne i stortarmen. Niacin understøtter hestens pels og fordøjelse.

B4: Cholin (B4) indgår i cellernes membraner -har indvirkning på effekten af nerveimpulser og understøtter leveren. En rig kilde til cholin er lecitin.

B5: Pantotensyre (B5) understøtter hestens metabolisme og indgår i produktionen af antistoffer til immunforsvaret. Friskt græs, korn og ølgær indeholder naturligt pantotensyre.

B6: Pyridoxin (B6) er essentiel for hestens omsætning af energi og protein, og det understøtter nervesystemet. Fordi pyridoxin fungerer som hjælpeenzym i kroppen, og er af betydning for opbygning og omdannelse af aminosyrer, har det stor indvirkning på kroppens vækst og vedligeholdelse. En god kilde til pyridoxin er ølgær.

B7: Biotin (B7) er vigtig for cellernes spredning og reproduktion. Det indgår desuden i cellernes reproduktion, og benyttes ofte i tilskud til pels, hud og hove. Fodermidler som hvedeklid og havre har naturligt højt indhold af biotin.

B8: Inositol (B8) har betydning for nervesystemet og indgår i cellernes membraner. I humanitære studier har inositol vist sig effektiv som en ”insulinstabiliserende” forbindelse, på grund af dets indflydelse på kommunikationen af hormoner i kroppen. Dette mangler dog at blive undersøgt i studie på heste. Føllet får en høj andel inositol via mælken fra hoppen. Naturlige kilder til inositol er korn.

B9: Folsyre (B9) er nødvendigt når der sker en øget celledannelse. Dette gør sig især gældende for heste i hård træning, heste i vækst, samt drægtige og lakterende hopper. Hesten får hovedsageligt folsyre fra frisk græs og mikroorganismernes produktion ved fermentering af fibre. Ved øget behov, som i ovennævnte tilfælde, kan det være en god idé at supplere med et tilskud. Sammen med B12-vitamin, indgår folsyre i produktionen af røde blodlegemer.

B12: Colobamin (B12) er den eneste af B-vitaminerne, som ikke findes i planter, og hesten er derfor afhængig af stortarmens mikroorganismer for produktion af dette. Ølgær kan dog supplere hesten med B12-vitamin. Mikroorganismerne i hestens stortarm er afhængige af tilstrækkelige mængder af kobolt i hestens foder, for at de effektivt kan producere colobamin. Colobamin spiller en vigtig rolle i hestens nervesystem, aminosyrers metabolisme og dannelsen af røde blodlegemer i knoglemarven. B12-vitamin er den eneste af B-vitaminerne som hesten kan lagre i kroppen – dog kun i en mindre mængde.

Amequ Elixir Vitamin B

Hos Amequ By Dangro findes et 100% naturligt tilskud med hele 8 forskellige B-vitaminer: B1, B2, B3, B4, B6, B8, B9 og B12. Der er i dette produkt ikke tilsat vitamin-B5 (pantotensyre) og -B7 (biotin) for at undgå for høj en dosering af netop disse B-vitaminer sammen med den øvrige fodring.

Elixir Vitamin B er særdeles let optagelig for hestens fordøjelsessystem. Den flydende form, høje koncentration og naturlige indhold bevirker, at vitaminerne let kan absorberes i fordøjelseskanalen.

Elixir Vitamin B anbefales ved:

  • Pelsskifte
  • Nedsat grovfoderindtag
  • Energimangel
  • Manglende appetit
  • Flytning/transport
  • Konkurrence
  • Stressede situationer
  • Vækst
  • Reproduktion

Bruger man produktet i forbindelse med pelsskifte forår og efterår, vil en kur på 1 flaske typisk være tilstrækkeligt. Bruges produktet fast hen over vinteren pga. manglende friskt græs benyttes lav dosis på 4 ml/100 kg hest dagligt. Høj dosis på 6 ml/100 kg hest dagligt anbefales til konkurrenceheste i forbindelse med konkurrence eller hård belastning.

Elixir Vitamin B er særligt god til:

  • Ældre heste
  • Konkurrenceheste
  • Avlshopper
  • Unge heste i vækst
  • Fordøjelsen
  • Pels og hud

 

Kilder:

The Story of B Vitamins in Horse Nutrition – Kentucky Equine Research (ker.com)

Can Vitamin B-12 Improve a Horse’s Appetite? – The Horse

Manthe, B. N. and Youngs, C. R. (2013) An Overview of Vitamin Requirements of the Domestic Horse.

Natural Sciences Education, 42(1), 179-184. DOI: 10.4195/nse.2012.00002

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Vitaminer / mineraler
Vitaminer og mineraler Dangro Nordic| 08. marts 2022
Når mange hesteejere skal lægge en foderplan for deres hest, ser de…
Læs mere
Fagligt
Hestens pelsskifte Dangro Nordic| 08. marts 2022
At hesten skifter pels to gange om året, går næppe ubemærket forbi…
Læs mere
Plejeprodukter
Hud- og hovpleje med Effektive Mikroorganismer (EM) Ditte Katrine Oksen| 08. marts 2022
Vi har efterhånden godt styr på mikroorganismerne i hestens stortarm. Her ved…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.