Forår, Fældning og B-vitaminer

26. mar 2024

Det er endelig ved at være forår, hvilket er lig med mere lys, sol og lunere vejr… YAY!

Men det er også lig med pelskifte, og hår overalt når man kommer fra stalden … det kender de fleste hestefolk vidst alt for godt.

Fældning = ændring i energiniveauet

I fældningsperioderne oplever mange hestefolk, at deres heste enten bliver mere trætte eller modsat, friske og kigger mere. Det er helt normalt, og skyldes at hestens forbrug af B-vitamin overstiger mængden af B-vitaminer som den selv danner eller indtager via fodringen.

-Dog kan en meget frisk hest i foråret også skyldes, at den kommer i magnesiummangel, når det friske forårsgræs spirer. Men det er en helt anden snak, som du kan læse mere om her: Magnesiumtilskud til heste

Kan hesten selv danne B-vitaminer?

Som afsløret her ovenfor, så danner en sund og rask hest selv en vis mængde B-vitaminer via stortarmens mikroorganismer. De dannes når mikroorganismerne nedbryder (fermenterer) de fibre som hesten får igennem foderet – herunder grovfoderet. Men det kræver dog at hesten har en velfungerende fordøjelse, for at den kan danne tilstrækkeligt.

Alle B-vitaminer er essentielle for hesten, og derfor bør man altid sikre sig, at hesten er dækket ind med alle B-vitaminer via fodringen.

Naturlig kilde til B-vitaminer

Den mest naturlige kilde til B-vitaminer er friskt græs. Men det er de færreste, som har den rette mængde friskt græs på markerne, så tidligt på året.

Grovfoderet er på dette tidspunkt også ved at være meget lavt på B-vitaminer, da mængden af næringsstoffer mindskes både når græsset høstes og tørres, men også langsomt under oplagring om vinteren.

Hvad gør de forskellige B-vitaminer?

Der findes 10 forskellige B-vitaminer som hesten bruger til forskellige ting. De har hver deres vigtige rolle, hvilket kan være alt fra energiproduktion, muskler, og fordøjelse til pels og hud produktion.

Et par vigtige for hestens pels er:

  • B2: Vækst af hud, pels og hove
  • B3: Understøtter pels og fordøjelse
  • B4: Indgår i hestens cellemembraner
  • B7: Celleproduktion i hud, pels og hove

Du kan læse mere om hver enkelt B-vitamin gør lige her: B-vitaminer til heste

Kan man overdosere B-vitaminer

B-vitaminer er vandopløselige og lagres derfor ikke i kroppen. Så som udgangspunkt kan man ikke overdosere med B-vitaminer. Men det er aldrig smart, at give hesten mere end den har brug for.
Både fordi det er spild af penge, men også fordi hestens krop skal bruge energi på at udskille overskydende næringsstoffer.

Men hvordan får jeg en flot sommerpels?

Det er jo i sidste ende del hele i bund og grund handler om… Udover at støtte op med B-vitaminer er der flere ting man kan gøre for at hjælpe hesten til et godt pelsskifte og en flot sommerpels.
Vi har derfor samlet 3 tips til en flot sommerpels lige her: 3 tips til et godt pelsskifte

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sandra Kaiser
Sandra er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale, samt hesteterapeut, og arbejder til daglig som Marketing Manager for Amequ. Hun er den glade ejer af 3 røde heste - på godt og ondt - som hun bruger til både dressur, spring, terræn og avl.
Relaterede blogindlæg
Fagligt
3 tips til et godt pelsskifte Sandra Kaiser| 26. marts 2024
Hestens pels fortæller en del om hestens sundhed – en sund og…
Læs mere
Vitaminer / mineraler
B-vitaminer til heste Ditte Katrine Oksen| 26. marts 2024
Alle B-vitaminer er essentielle for hesten, og i teorien bør hesten derfor…
Læs mere
Fagligt
Hestens pelsskifte Dangro Nordic| 26. marts 2024
At hesten skifter pels to gange om året, går næppe ubemærket forbi…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.