Foder til en udfordret fordøjelse

20. okt 2022

Når hestens fordøjelse fungerer optimalt, er livet som hesteejer bare lettere! Rigtigt mange problemer for heste kan spores tilbage til fordøjelseskanalen – derfor er fodring med fokus på en optimal fordøjelse, og et velfungerende næringsoptag essentielt.

Et af vores kerneprodukter, når det kommer til hestens fordøjelse, er uden tvivl Amequ Omega-3 MetaSense.

Dette er en fulddækkende müsli blanding til hesten med den sensitive fordøjelse. MetaSense er sammensat til hesten i vedligehold såvel som i træning, og kan derfor bruges i et bredt omfang.

Produktet har et meget lavt indhold af sukker og stivelse, og det er helt fri for kornprodukter, lucerne og melasse. Der findes i Metasense 0,84 Foderenheder, 1,2 % sukker og 1,6 % stivelse. Sammensætningen af råvarer fokuserer på at stabilisere fordøjelsen og støtte hestens mave-tarm-kanal, gennem et højt indhold af let fordøjelige fibre, omega-3 fedtsyrer og en koncentreret urteblanding.

Råvarer

Der er i Amequ Omega-3 MetaSense tilsat et unikt mix af pH-stabiliserende mineraler, pektin og urter, samt naturlige kilder til antioxidanter og omega-3 fedtsyrer. Sammensætningen i Omega-3 MetaSense giver gennem næring til mavens og tarmens slimhinder en optimal understøttelse af fordøjelsen.

Ekstruderede hørfrø

Ekstruderede hørfrø har et højt indhold af essentielle fedtsyrer, fibre og aminosyrer. De danner desuden slim i fordøjelseskanalen, som er velegnet til at trække sand med ud af systemet, og slimen kan virke beskyttende på fordøjelseskanalens slimhinder.

Græspiller

Græspiller er fremstillet af finsnittet og tørret græs, som bliver presset til piller. Græspillen har en højt indhold af fibre som udnyttes af mikroorganismerne i hestens stortarm. Græsfibrene bidrager både med tildeling af energi, flydelag i mavesækken og når fibrene fordøjes i stortarmen dannes der B-vitaminer som hesten kan udnytte.

Timothegræs i piller og strå

Timotegræs har et lavt indhold af foderenheder og sukker, hvilket gør det særdeles velegnet til hesten med en sensitiv fordøjelse. Snittet Timothe har bløde strå (sammenlignet med lucerne), men med et højt fiberindhold som giver lang tyggetid. Stråene især giver produktet en god volumen, så hesten får en god spytproduktion. Dette er vigtigt da der i hestens spyt findes enzymer som starter nedbrydningen af foderet. Fordøjelsen starter nemlig allerede i hesten mund, hvor foderet tygges.

Esparasette

Esparsette er i familie med Lucerne som en bælgplante. Det indeholder et højt indhold af essentielle aminosyrer, kondenserede tanniner, rutin, ß-caroten, vitaminer, organisk bundne mineraler og sporstoffer, hvilket gør esparasette til en attraktiv råvare. Det franske og Engelske navn for Esparasette er Sainfoin som oversat til dansk betyder ”Sundt Hø”.

Indholdet af tanniner hjælper hesten med at øge proteinudnyttelsen, og i studier på heste har man fundet at esparsette kan have en effekt mod orm.

Æblekvas

Æblekvas bidrager med en masse gode fibre, pektin, samt god smag.  Dette er med til at understøtte mave og tarmfloraen hos hesten, samt binde uønskede stoffer i fordøjelsen.

Sojaolie

Sojaolie tilsættes til MetaSense med flere formål. Olien binder mange af råvarerne i produktet sammen, særligt mindre plantepartikler, så hesten ikke får dem i luftvejene. Olien bidrager desuden med et højt energiindhold, og understøtter hestens pels, hud og hove.

Ølgær

Ølgær har et højt indhold af en lang række B-vitaminer, Krom, selen og zink. Derudover ses der i ølgær også betaglucaner som kan understøtte hestens immunforsvar. Ølgær kan derfor have en positiv virkning på en flot pels hos hesten. Ølgæren understøtter i rette mængde hestens fordøjelse, særligt i stortamen.

Mjødurt

Mjødurt understøtter hesten fordøjelse, slimhinder samt hestens mobilitet. Urten tildeler salicylsyre, garvestoffer og virker slimdannende.

Mynte

Mynte tildeler en god smag og understøtter fordøjelsen. Mynte har et højt indhold af flavonoider, som kan understøtte hestens lever og galdeproduktion.

Bukkehornsfrø

Bukkehornsfrø har en positiv effekt når det kommer til stofskiftet. Frøene er meget nærende og indeholder 8% olie, 20 % protein, samt Vitamin A, B, C og E. Derudover har de et højt indhold af Kalcium.

Elmebark

Elmebark indeholder slimstoffer som bliver klæbrige, når de kommer i kontakt med væske i fordøjelseskanalen. Disse slimstoffer kan hjælpe med at beskytte og styrke fordøjelsen.

Gotu kola

Gotu kola bidrager med triterpener, saponiner, aminosyrer, mineraler og garvestoffer. Denne urt er særligt velegnet til understøttelse af bindevæv, slimhinder, vævsdannelse og huden. På mennesker har man påvist at Gotu kola kan stimulere syntesen af lipider, proteiner og hyaluronsyre.

Kanel

Kanel har et højt indhold af calcium, jern, mangan og C-vitamin. Kanel understøtter stofskiftet og har et højt indhold af antioxidanter.

Morgenfrue

Morgenfrue har gode egenskaber på hestens hud og fordøjelse. Plantens højde indhold af svovl kan have en blodrensende og svampehæmmende effekt. Morgenfrue kan derfor være med til at genoprette huden og hjælpe med en sund og optimal pelssætning.

Lakridsrod

Lakridsrod har en sød smag. Samtidig hjælper lakridsrod til at smøre og styrke hestens slimhinder, samt stimulering af binyrerne og stofskiftet.

Lægestokrose

Lægestokrose er rig på slim og har derfor en positiv effekt på hestens fordøjelseskanal. Der findes både i plantens blade, blomster og rod, aktive stoffer som kan hjælpe på en sund fordøjelse. Lægestokrose indeholder optil 35 % slimstoffer og 10 % pektin.

Lægestokrose kan også have en positiv effekt på hesten åndedrætssystem.

Aloe Vera

Aloe Vera har en rensende og lindrende effekt på fordøjelsessystemet, foruden et utroligt højt indhold af let fordøjelige fibre. Med urten tilføres også antioxidanter og mucopolysaccharider som tilgodeser både immunforsvar og fordøjelsen.

Tang

Tang en rig kilde til naturlige mineraler, aminosyre og vitaminer. Tang har et højt indhold af antioxidanter, samt omega-3 og 6 fedtsyrer.

Pektin

Pektin forekommer i plantecellevæggen og er en fiber. Pektin binder væske og danner en gel, som kan lægge et flydelag i maven hos hesten. Dette flydelag kan være med til modstå op sprøjt af mavesaft på den hvide del. Derudover fremmer pektinfordøjelsen de gode bakterier i hestens stortarm.

Algekalk

Algekalk har et meget højt indhold af mineraler – særligt calcium og magnesium. Calcium indgår i skelettet og er essentielt for at hestens muskler og nerver fungerer optimalt. Magnesium indgår ligeledes i hestens muskelfunktioner, hvor det hjælper hestens muskler til at afspænde og slappe af.

MSM

MSM (organisk svovl) kan understøtte blodcirkulationen og transport af affalds- og nærringstoffer til og fra led. MSM ses i hestens led brusk og bindevæv.

Vitaminer & mineraler

Metasense er tilsat vitaminer og mineraler i organisk form, som dækker hesten fuldt ind ve vejledende dosering. Mængden af vitaminer og mineraler er sammensat til danske jordbundsforhold, og passer dermed til heste som fodres med dansk græs og grovfoder.

Dosering

Den vejledende udfodringsmængde er blot 150 g pr. 100 kg hest dagligt sammen med godt grovfoder. Har man en meget nøjsom hest kan doseringen med fordel reduceres til 75 g pr. 100 kg hest dagligt – her skal der blot suppleres med MetaVital+, svarende til 10 g pr. 100 kg hest dagligt. På denne måde er hesten dækket ind med vitaminer og mineraler, selvom vi reducerer kalorietildelingen.

Har man en hest med et højere kaloriebehov, kan man med fordel kombinere MetaSense med LinOcrunch eller MaxiRice. Disse produkter er ikke tilsat vitaminer og mineraler, og det kan derfor skrues op og ned i mængden efter behov. Begge produkter har et meget højt fedtindhold, som giver en langsomt frigivet energi, og sikrer en udholdende hest. Produkterne er desuden tilsat organisk E-vitamin, så hesten kan udnytte fedtindholdet optimalt.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cecilie Kit Christensen
Cecilie Kit Christensen er Jordbrugsteknolog med speciale i heste og ansat som foderkonsulent hos Hornsyld Købmandsgaard. Cecilie har selv to heste, og en kærlighed for militarysporten. Udover hestene har Cecilie også en hund og en kanin. Cecilie er særligt aktiv i den faglige del af faget som foderkonsulent, hvor hun dagligt udarbejder foderplaner til kunder, følger den seneste forskning og løbende holder sig opdateret på hvordan de bedste resultater opnås, via korrekt fodring.
Relaterede blogindlæg
Fordøjelse
Hestens fordøjelse Dangro Nordic| 20. oktober 2022
Der bliver snakket om mange forskellige begreber indenfor fodring af heste. De…
Læs mere
Nøjsom
MetaPellets - til den nøjsomme hest Cecilie Kit Christensen| 20. oktober 2022
Heste med tendens til overvægt har ofte ikke behov for ret meget…
Læs mere
Rikke L. Svalebæk - Svalebæk Isheste
Kraftur - det rette valg for vores islændere Svalebæk Isheste| 20. oktober 2022
Islænderen er en meget nøjsom race og det betyder en del for…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.